Най-старите кафени зърна в света


Най-старите кафени зърна в света

Известно е, че сорта кафе Арабика расте във високите части на Етиопия. Местните хора дълго време използвали зърната като храна, докато свойствата на кафето не били открити от мюсюлманите в Йемен. Кафените зърна били пренесени в Йемен. Там е изготвена първата напитка, която към днешна дата се консумира от милиони хора в цял свят.

Неяснота, митове и истории

Историческите факти около тези събития са доста неясни. До 16 в. сл. Хр. няма абсолютно никакви доказателсва и писмени източници за кафето. Най-ранните сведения са свързани с Али Ибн Омар Ал-Шадхили. Той се е превърнал в „патрон“ на кафето в арабския свят. Защо? Тогава не е имало никакъв интерес към топлата напитка.

След като живял дълго време в Етиопия, Ал-Шадхили се запознал с лечебните свойства на кафето и решил да го разпространява. Твърди се, че той е донесъл първото кафе в пристанището Мока в Йемен. Напитката придобила голяма популярност сред мюсюлманските мистици, благодарение на ободряващите си свойства по време на дългите им религиозни церемонии. До 17в. Йемен е монополист в производството на кафе. След 17в. растението започва да се култивира и в други части по света.

Откритието на кафените зърна

Кафените зърна със сигурност не са обичайна и очаквана от археолозите находка. И въпреки това откритието било факт. С помощта на модерна технология, археолозите успяват да дитарат откритите кафени зърна. Находката била обработена със специална апаратура. Тя използвала вода, за да отдели овъглената материя от почвата. По този начин специалистите успели да запазят откритието, без да го нарушат.

Смята се, че зърната са се съхранили през годините благодарение на това, че те били овъглени от изпичане през 12 в. Откритието не било цяло, но запазените частици били достатъчни, за да се идентифицира сорта кафе – Арабика. В същия пласт били открити и китайски и арабски парчета съдове от същия период. Това до голяма степен потвърдило датировката на кафените зърна.

Това откритие със сигурност дава възможност да се пренапише първата глава от историята на кафето. Защото ако всичко е доказано писменно, то първите кафе зърна са били изпичани в Рас-Ал-Каймах в началото на 12в. или 250 години преди появата на Ал-Шадхили.