Има ли кафето вечерен час?


SiVendingSpot,инсталира,поддържа,отдава под наем и зарежда кафе автомати и автомати за пакетирани стоки и напитки,автомати за топли напитки,кафе автомати,вендинг автомати,кафе машини,консумативи за вендинг автомати,автомати за пакетирани стоки и напитки,вендинг машини,монетници,vending,NRI G13,NRI G26,NRI G46,CF 560,CF 690,кафе,кафемашина,кафемашини,кафе машина,машина за кафе,машини за кафе,кафеавтомати,кафе автомат,кафеавтомат,автомат за кафе,автомати за кафе,топли напитки,чай,мляко,мляко с какао,какао,капучино,топъл шоколад,мокачино,студени напитки,пакетирани изделия,машини за напитки,автомати за напитки,напитки от машина,машина със стотинки,автомат със стотинки,унисервиз,унисервис,coffee machines,vending machines,uniservice,вендинг,вендинг консумативи,вендинг резервни части,вендинг разплащателни системи,вендинг фискални устройства

Има ли кафето вечерен час?

Типичен делничен следобед... Уморени сте? Имате нужда от кафе? Поредното кафе... Но полезно ли е вашият организъм да приема кофеин в късните часове на деня? Изобщо, действа ли кофеинът по някакъв начин?
Според списание Science Translational Medicine всяка изпита чаша кафе след 18:00 ч. „забавя“ нашите вътрешни биологични часовници и ни помага да останем по-дълго будни и свежи... до определен момент.

Първото изследване

Колорадския универскитет в Боулдър решава да направи първото по рода си изследване посветено на кофеина и на това как той влияе на работата ни. Благодарение на изследването са разкрити редица интересни факти, които предизвиква кофеинът след като попадне в огранизма.
Кенет Райт и неговите колеги установяват действията на една чаша кафе. Пречи или ни помага?
Петима доброволци участват в изследването и прекарват 50 дни в специално оборудвани стаи, които били специално създадени за проучването. Вечер светлината не се включвала. Понякога била и приглушена. Участниците получавали таблетки кофеин три часа преди сън.
Резултатите
Многократното взимане на проби и следенето на поведението на доброволците помогнало на Райт и колегите му да направят своето заключение. Биологичният часовник на всеки един от доброволците изоставал с около 40 мин., заради пониженото ниво на мелатонин в огранизма.
Установило се, че кофеинът блокира работата на специфичните рецептори, които го изработват.

Вредно или не е кафето, изпито след 18:00?

Друг интересен и доказан, от изследването, факт е, че при продължително блокиране на рецепторите, произвеждащи мелатонин, човек губи своя ритъм и без кофеин. Организмът не се пристрастява към кафето, но необратимо си създава навик за по-късно заспиване.
Включването на ярка светлина през вечерните часове довело до идентичен по сила ефект. Подобно на кофеина, и светлината не успяла да добави минути към времето за режим „бодър“. По всичко личи, че биочасовника си остава неразгадаем.

За странстващите

Честите пътувания и смяната на часови пояси често води до умора и преумора. В случай че вие сте част от този поток от хора, които пътуват непрестанно, кафето би помогнало. Пиенето на кафе в подобни моменти може да помогне да се приспособите към новия ритъм на живот. Разбира се, това е доказано посредством изследвания, направени от експерти и професионалисти.