За кафето и дълголетието


За кафето и дълголетието

Това не е поредната статия, която е с фрапиращо заглавие от типа „Шок и ужас. Разкрита е тайната на дълголетието“. И въпреки скромното си заглавие, тя ще допринесе в голяма степен за по-ясна представа за връзката между кафето и дълголетието. Това е статия, която е написана на база доказани факти, които са последствие от изследвания на видни експерти и учени. Какво твърдят те? Тайната на дълголетието е във всекидневната консумация на кафе. Дали е така? Вие преценете. Ние само ще изложим фактите.
Проучването е публикувано от английския вестник Daily Mail. То е обхванало три типа хора. Хора, които пият редовно кафе, които не пият кафе и хора, които пият от време на време топлата ароматна напитка. Възрастта на участниците в изследванията е била в диапазон от 65 до 100 години.

Противоречивите доказателства

Експерти от университета в Атина прегледали общо 485 пациенти, които страдали от хипертония (повишено кръвно налягане). Ръководителят на изследването (Кристина Крисохоу) заявява, че съществуват редида противоречиви доказателства за ефекта на кафето върху здравето на сърцето. Част от изследванията показали, че кафето влошава състоянието на пациентите. Мнението на ръководителката било, че кафето е доста дълбоко вкоренена социална традиция в цялата гръцка култура. Поради тази причина е трябвало да бъдат изследвани хора с висока продължителност на живота.
Резултатите

Умерените любители на кафе, които консумирали средно между една и две чаши по време на изследването (56%) показали завидни резултати. Най-доброто състояние на артериите им се оказало сходно с това на значително по-млади хора. Артериите им били по-еластични от останалите участници – хората, които не пият кафе или го пият понякога.
Според д-р Крисохоу съставките на кофеина и антиоксидантите, които се съдържат в него могат частично да подобрят артериалната функция, която ще намали нивата на азотен оксид. Нарушение на тази функция се наблюдава при пациентите с хипертония.

Потвърждение

В началото на тази статия ние ви обещахме да ви кажем истината и само истината, зад която има доста сериозна доказателствена част. И ако все още не вярвате на написано, то вие спокойно може да откриете всичко това и още много информация по повод изследването, защото данните му са публикувани от Конгреса на Европейското Кардиологично Дружество.